روش وکیوم اینفیوژن چیست ؟ چگونه انجام میشود ؟ تجهیزات مورد نیاز روش وکیوم اینفیوژن چیست؟ مزایای روش وکیوم اینفیوژن نسبت به سایر روش های تولید کامپوزیت ها
وکیوم اینفیوژن روش تولید قطعات کامپوزیتی پیشرفته است که در آن ابتدا لایه گذاری الیاف به صورت خشک درون قالب صورت می پذیرد و سپس قطعه وکیوم میگردد. از سوی دیگر کانالهایی جهت تزریق رزین در لبه های قالب و یا در سطح الیاف تعبیه می گردد و فشار وکیوم درون قالب, سبب جریان رزین به درون قالب و خیس شدن الیاف درون قالب می گردد.
در این روش الیاف توسط چسب های اسپری ,درون قالب قرار میگیرند ,این چسبها موقتی بوده و پس از تزریق رزین ,در رزین حل میگردند .
توری از جنس پلاستیک که به مش اینفیوژن معروف است سبب جریان رزین در تمامی جهات قالب میگردد .این لایه در انتها و پس از خشک شدن قطعه همراه لایه پیل پلای و نایلون سوراخدار جدا کننده کنده میشود. رزین های مورد استفاده در این روش دارای ویسکوزیته بسیار پایین بوده و مدت زمان ژل شدن نسبتا طولانی تری نسبت به رزینهایی که در روش لایه گذاری دستی مورد استفاده هستند دارند
در شکل فوق دیاگرام روش وکیوم اینفیوژن را ملاحظه می نمایید
همانطور که در تصویر مشخص است قالب از یک جهت وکیوم میگردد و از سمت دیگر رزین به دلیل وجود فشار منفی درون قالب به دورن قالب مکیده میشود .
مواد اولیه ای که در روش وکیوم اینفیوزن کاربرد دارند عبارتند از:
مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز روش وکیوم اینفیوژن:
نایلون وکیوم ( وکیوم بگ)
این لایه بالاترین لایه است که بر روی قالبی که از قبل تمامی الیاف درونش قرارگرفته است قرار میگیرد .
مش توزیع رزین( لایه توزیع رزین)( فلومش)
این لایه وظیفه توزیع رزین داخل قالب به طور یکنواخت را دارد. مش توزیع رزین یا مش اینفیوژن از جنس پلاستیک می باشد و دراری گرماژ 100 تا 200 گرم در هر متر مربع است . رزین داخل این لایه حرکت کرده و در تمامی زوایای قالب پخش میگردد.
نایلون جدا کننده سوراخدار:
این لایه همانطور که از نامش پیداست به رزین نمیچسبد و وظیفه ان عبور رزین به لایه های زیرین و جدایش راحت تر مش اینفیوژن می باشد.
پیل پلای:
لایه پیل پلای یا داکرون نیز به رزین نمیچسبد و مستقیما بر روی الیاف قرار میگیرد. این لایه علاوه بر ایجاد یک طرح مات و منظم بر روی سطح داخلی قطعات , اجازه اتصال بدون دردسر و بدون نیاز به سمباده کاری را در آینده به کاربر میدهد.
پارچه های مناسب روش وکیوم اینفیوژن:
تمامی الیاف کربن , کولار , شیشه , اینگرا و هیبریهای آنها قابل استفاده در روش اینفیوژن می باشند .
تفادت پارچه های مخصوص روش اینفیوژن در نوع بافت آنهاست . معمولا این پارچه ها دارای بافت های چند جهته بوده و خیس شوندگی خوبی با انواع رزین ها دارند .
این نوع پارچه ها با نامهای کانتینیوز مت ( filament continuous mat) – استیچ مت (stitched mat) – فلو مت (flow mat))- کامبینیشن مت (combination mat) مخصوص روش اینفیوژن بافته و تولید می گردند .
حرکت رزین در این پارچه ها به واسطه وجود لایه جریان رزین و یا کانالهای جریان رزین بسیار راحت تر صورت می پذیرد.
رزین های مناسب روش وکیوم اینفیوژن
عمده رزین های مورد استفاده در این روش از جنس اپوکسی می باشد. رزینهای اپوکسی به علت خواصی مانند زمان طولانی ژل شدن , ویسکوزیته پایین , عدم تولید گاز و… مناسبترین رزین ها در تولید قطعات به روش اینفیوژن هستند.
پمپ خلا وکیوم اینفیوژن
پمپ وکیوم جهت ایجاد وکیوم درون قالب مورد نیاز می باشد. مقدار خلا نهایی باید نزدیکبه صفر باشد.
مزایای روش وکیوم اینفیوژن
روش وکیوم اینفیوژن روشی بسیار بهداشتی تر با ضرر انسانی کمتر بر روی کاربر و محیط زیست است
همچنین قطعات تولید شده با روش وکیوم اینفیوژن از لحاظ خصوصیات مکانیکی چندین برابر قطعات تولیدی با روش دستی استحکام دارند.
بازار کامپوزیت آموزش دهنده روش وکیوم اینفیوژن به صورت تخصصی است .